Oranssi eli punakeltainen on värispektrissä punaisen ja keltaisen välissä. Sen aallonpituus on noin 620–585 nanometriä.Oranssin vivahteita on monia. Räikeimpiä käytetään varoitusväreinä tietöissä herättämään autoilijoiden huomio liikenteessä. Vähennettäessä valööria saadaan samoilla aallonpituuksilla maltillista ruskeaa väriä, jota voidaan käyttää esimerkiksi suojavärinä metsässä.

Sana oranssi viittaa monissa kielissä appelsiinin hedelmään, joka on kyseisen värinen. Sanan alkuperä juontunee kuitenkin Indonesiaan, missä orankeja kutsutaan orang-utangeiksi eli metsäihmisiksi. Suomessa eräillä alueilla oranssia on aiemmin kutsuttu oljaaniksi; nimitys on peräisin samannimisestä punakeltaisesta väriaineesta.

Oransseja symboleita

Lisäksi

Oranssi (yhdistys)

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö. Toiminnan tarkoituksena on nuorten kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen sekä nuorisoasuminen. Yhdistys ylläpitää nuorten toimintakeskusta Herttoniemessä (toimintakeskus Hertsiga) sekä peruskorjaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia nuorisoasuntoja nuorille ja nuorille perheille. Yhdistyksellä on tällä hetkellä kymmenen nuorisoasumiseen tarkoitettua puutaloa eri puolella Helsinkiä.

Oranssin yhteydessä toimivia yhdistyksiä ja ryhmiä ovat mm. Oranssiklubi, teatteriryhmä Reipas Irma, Meijän keittiö, Prometheusnuoret, Capoeira Angola Helsinki, Narttuparaati, Teatteri Poleemi, Afrokuubalainen Rumpuryhmä ja jalkapallojoukkue FC Oranssi.

Reipas Irma on Oranssin teatteriryhmä, joka on perustettu vuonna 1994. Viime vuosina Reipas Irma on tarjonnut kaikenikäisille estraditaiteen harrastajille monipuolista toimintaa musiikin, tanssin ja näyttelemisen parissa.

Oranssi ry aloitti toimintansa 1990 talonvaltausliikkeenä ja nuorten asunnottomien etujärjestönä.